注册会员

[情感心事] 我唔会忘记你,但我唔会挂住你

时隔三年,佢已经成为人妻,结婚嘅呢一日,发信息俾我,问我得唔得闲参加佢嘅婚礼?呢时,我嘅眼泪好快就流低,我明知我已经放低佐,但系唔知点觖,眼泪无啦啦流佐出黎?我亦知佢系真心好意,并无其它意思,但系我心入面,总觉得佢好似话比我知-----离开佐你,一定会更幸福!但无论点都好,心入面总揽住一大堆话劝服自己参加,但最终我回佐一条信息俾佢----祝你幸福。
     记得同佢拍拖噶时候,个天系蓝嘅,海亦都系蓝嘅,草是绿噶……总觉得自己好似训系沙滩上,晒佐太阳,无比舒心……
     仲记得同佢一齐拖住手行街, 一齐系廖廖无几噶街道偷住锡嘴,一齐揽住喊……
     记得一次佢嘅生日,我送佐一份礼物比佢,虽然便,但佢成个人都唔知得几开心,查实佢是一个好容易满足嘅个女仔,但系第二日,佢竟然忘记佐放系边度,于是我无心话佐佢两句,佢嘅眼泪好似开佐闸嘅水龙头咁样,哇啦哇啦流佐出来,我知,佢一定好难过,之后佢源住条街一直稳返落去。。,房东话比我哋知,佢当佐垃圾凳佐,跟住佢好似发了疯一样,一路喊,一路走,我系后边拖着佢嘅手,被佢推开,佢一路往前跑,我一路系后面追。当时真系唔应该好晒面子俾佢走开,如果再有一次机会,我一定揽实佐佢,某再俾佢走开佐,陪佐佢一齐喊。
      记得有一次分手,我特登准备佐好多要同佢讲嘅话ten佢翻到我身边,但系见佐佢呢一刻,我竟然粒声都唔出,准备好嘅说话竟然全忘记,跟住我队一齐行佐好远,好远,大家始终未讲过一句说话,个陈时,我觉得时间真系好漫长,好漫长,我个心入面,好乱好乱,我完全忘记佐我落黎系ten翻佢开心,ten翻佢同我系埋一齐,终于佢第一个开口,“点解你冇话要同我讲个咪,如果冇,我先返屋企。”听佐佢咁讲,我紧张佐,但依然低住个头,细细声同佢话,“可唔可以原谅多一次我,我哋翻返好,好嘛?”“唔可以”,呢次我系彻底失望了,我发觉我就快失去佢,我嘅眼泪即刻流低,全身抽泣着跪系佢面前,佢即刻拉翻我起身,仲话起身先讲啦,但系我硬都唔起,佢睇都我咁样,心软佐,之后应成佐我。
    但最终,可能系我噶原因未令到个份感情开花结果!当你稳到原因嘅时候,一齐都翻唔到转头。上个礼拜,佢发佐条微信比我,她说她昨晚梦到我了,其实我又何尝不是那样?
我哋唔会忘记过去,但亦唔会想念过去。。,系度,我想话比大家知,爱情嘅弥足珍贵之处呢就系因为你唔知佢几时来,亦都唔知佢几时走。爱情呢,就好似一对鞋咁样,呢对鞋夹唔夹脚,磨唔磨脚,或者好唔好着,啱唔啱自己只脚,只有自己先知,人哋只系会睇到只鞋靓或者唔靓。所以无论人哋点睇都好,千奇冇放弃!

每个人嘅一生中总回将自己的秘密封锁喺心入面,倘若有一个人手握住一把钥匙,去开启你嘅心锁,咁佢就应该系你嘅真命天子,因为一把锁过咗若干时间后就会生锈,亦即系感情变淡,呢个时候佢就会离开你----亲手将你的心锁重新关上。又要等若干时候另一个人用爱将你融化!佢已经稳到佢嘅真命天子,而我嘅心锁已经锁佐,我嘅钥匙究竟系边度呢?
欢迎来到灵山家园网-www.ai03.cn
greatlpd 发表于 2016-1-31 08:49
灵山家园网,发帖请打灵山话或者普通话。谢谢

相信灵山家园网,会海纳百川,谢谢!
回复 1 0

灵山家园网,发帖请打灵山话或者普通话。谢谢

真的很费劲,看不下去

惯佐就好了  发表于 2016-1-31 11:28

其实楼主打字也打得吃力{:2_19:}

~蜡笔笨笨~ 发表于 2016-1-31 10:35
还是有错别字的;个阵时,打错为个陈时。自己睇睇系唔系?

3Q

叶小枫 发表于 2016-1-31 10:19
其实楼主打字也打得吃力

我现用的输入法确实是有些字打不出来!

你密怕人家讲你吃着羊勾水咪?屋求人!

吃都敢吃,何必怕别人说?  发表于 2016-1-31 13:32

看了两段,太累了。。。

是哪两段?  发表于 2016-1-31 13:40

方咏睿 发表于 2016-1-31 13:37
看了两段,太累了。。。

前四段。。。不是很习惯广东话。

方咏睿 发表于 2016-1-31 13:42
前四段。。。不是很习惯广东话。

先不说看了,我光打字都费了不少劲!那就不习惯的看完吧!

不作死就不会死  发表于 2016-1-31 13:53

醉花『芗 发表于 2016-1-31 13:47
先不说看了,我光打字都费了不少劲!那就不习惯的看完吧!

因为她是广东人

醉花『芗 发表于 2016-1-31 09:02
相信灵山家园网,会海纳百川,谢谢!

呵呵。。。

唉 灵山村老 不会看广东白啊 我哭了

就凭你倔强的使用这种口音说话,女友跑了一点都不奇怪。这是性格导致的行为问题。
也许跑了,你才习惯。就如同你建议别人要习惯你这种口音一样。
帖子在没有公开的时候,是自己的爱好。公开了,就要考虑受众问题了。
本不想说这些的,而已,而已

广东话,带埋些少本土话,我亦是醉了:lol:lol

如此柔情软文,老王真心是想看完的,但看了两行后还是劝自己放下了。。。楼主,翻译成灵山话吧

我也觉得看起来挺费劲的。。。